Druhy olivového oleja a ich klasifikácia
Existuje niekoľko druhov olivového oleja. Podľa kyslosti sa delia na:
Extra panenský olivový olej (Extra Virgin Olive Oil)
Extra panenský olivový olej – získaný iba vo výrobnom procese z prvého lisovania s kyslosťou maximálne 0,8 %. Tento druh olivového oleja je veľmi populárny v stredomorských krajinách ako Grécko, Španielsko a Taliansko a má oveľa lepšiu chuť, ako iné oleje. Používa sa vo väčšine šalátov, pridáva sa do dusených pokrmov a polievok.
Panenský olivový olej (Virgin Olive Oil)
Panenský olivový olej – vyrobený vo výrobnom procese z prvého lisovania, má kyslosť nižšiu ako 1,5 % a je známy svojou kvalitnou chuťou.
Čistý olivový olej (Pure Olive Oil)
Čistý olivový olej – zvyčajne ide o zmes extra panenského a rafinovaného olivového oleja s označením Pure alebo jednoducho olivový olej.
Olivový olej (Olive Oil)
Olivový olej - je to zmes rafinovaných a panenských olejov s kyslosťou maximálne 2%, ktorá zvyčajne nemá vlastnosti výraznej chuti.
Olivový olej z výliskov (Olive Pomace Oil)
Olivový olej z výliskov – zmes extra panenského olivového oleja a rafinovaného oleja z olivových výliskov. Má neutrálnejšiu chuť, ktorá nie je vhodná pre znalcov jedla. Má rovnakú tukovú zložku ako bežný olivový olej a v niektorých krajinách sa často používa v reštauráciách a domácej kuchyni.
Lampový olej (Lampante Oil)
Olej, ktorý nie je vhodný na konzumáciu potravín. Tento druh oleja sa používa na priemyselné účely a okrem iného v v olejových lampách.
Rafinovaný olivový olej
Vyrobený z extra panenského olivového oleja rafinačnou metódou, ktorá neobsahuje žiadne zmeny v glykozidickej štruktúre a má obsah kyseliny olejovej maximálne 0,3% na 100 gramov. V procese rafinácie bolo použité drevené uhlie a iné chemikálie.
Okrem kategorizácie kyslých zásad existuje aj kategorizácia podľa toho, ako sa olivy pestujú. Ak pri pestovaní neboli použité žiadne chemikálie, vyrobený olivový olej je organický.