Čo je Karob?
Karobový sirup sa vyrába z karobu, respektíve strukov rastliny zvanej rohovník obyčajný. Tento vždyzelený strom z čeľade bôbovité rastie prevažne v stredomorských oblastiach či juhozápadnej Ázii. Dorastá do výšky asi 10 metrov. Rohovník je charakteristický hustou korunou zvyčajne guľovitého tvaru a mohutným kmeňom. Listy sú dlhé 10 až 20 centimetrov, pričom sú zložené zo 4 až 10 párov menších kožovitých lístkov. Majú vajcovitý tvar, na líci sú tmavozelené a na rube svetlozelené. Drobné kvety sú usporiadané v hustých klasoch a majú zelenú farbu s červeným nádychom.
Plodom rohovníka je nepukavý struk, známy aj ako karob, ktorý dosahuje dĺžku pokojne až 30 centimetrov. Ak je zrelý, má tmavohnedú farbu. Karob môžeme poznať aj pod názvom svätojánsky chlieb. Plody rohovníka našli uplatnenie najmä v potravinárstve. Majú sladkú chuť a najčastejšie sa vo forme prášku využívajú ako náhrada kakaa. Napríklad v Chorvátsku sú zase využívané pri výrobe alkoholického nápoja zvaného rakija. Taktiež sa z nich vyrába spomínaný sirup.
Ako sirup používať?
V čom je jedinečné toto netradičné sladidlo?
Účinky karobového sirupu boli údajne známe už starovekým Grékom či Egypťanom. Toto prírodné sladidlo je v prvom rade skvelým zdrojom bielkovín. Okrem toho je plný sacharidov. Telu vďaka tomu dodá dostatok energie. Zároveň však nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Sirup z karobu je taktiež nabitý ďalšími dôležitými látkami, a to vitamínmi A i D aj vitamínmi skupiny B. Okrem toho ukrýva množstvo minerálnych látok. Bohato zastúpený je v ňom najmä horčík a vápnik, no telu doplní aj železo alebo draslík.
Ponúka jemnú a sladkú chuť. Jeho vôňa pripomína elegantnú a zmyselnú vôňu ďatlí. Karobový sirup slúži ako prírodné sladidlo, je bohatým zdrojom bielkovín a vzácnych minerálov. Je prírodným zdrojom aminokyselín a vlákniny. Pôsobí antialergicky, antibakteriálne, antioxidačne, antivírusovo a antisepticky. Vhodný ako sladidlo pri pečení do koláčov a dezertov. príjemne ochutí teplé a studené nápoje, jogurty, pudingy, zmrzlinu. Hodí sa aj na lievance či palacinky. Skvelá náhrada medu a cukru.
Výhody karobového sirupu:
- podporuje tráviaci a imunitný systém
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- vysoký obsah vápnika
- zmierňuje kašeľ a nepríjemnú bolesť v krku
- je prostriedkom na získavanie energie
- účinne chráni organizmus pred civilizačnými chorobami
- vhodný pre tehotné ženy
Zloženie: karob a voda
Objem: 250ml
Dodatočné parametre
Kategória: | Prírodné sladidlo |
---|---|
Hmotnosť: | 0.25 kg |