Karobový sirup 250ml Cretan Nectar

Značka: Cretan Nectar

100 % Prírodný produkt

Dostupnosť Momentálne nedostupné
Kód: 115
€7,90
Karobový sirup 250ml Cretan Nectar
Značka: Cretan Nectar

Čo je Karob?

Karobový sirup sa vyrába z karobu, respektíve strukov rastliny zvanej rohovník obyčajný. Tento vždyzelený strom z čeľade bôbovité rastie prevažne v stredomorských oblastiach či juhozápadnej Ázii. Dorastá do výšky asi 10 metrov. Rohovník je charakteristický hustou korunou zvyčajne guľovitého tvaru a mohutným kmeňom. Listy sú dlhé 10 až 20 centimetrov, pričom sú zložené zo 4 až 10 párov menších kožovitých lístkov. Majú vajcovitý tvar, na líci sú tmavozelené a na rube svetlozelené. Drobné kvety sú usporiadané v hustých klasoch a majú zelenú farbu s červeným nádychom.

5 shocking health benefits of carob

Plodom rohovníka je nepukavý struk, známy aj ako karob, ktorý dosahuje dĺžku pokojne až 30 centimetrov. Ak je zrelý, má tmavohnedú farbu. Karob môžeme poznať aj pod názvom svätojánsky chlieb. Plody rohovníka našli uplatnenie najmä v potravinárstve. Majú sladkú chuť a najčastejšie sa vo forme prášku využívajú ako náhrada kakaa. Napríklad v Chorvátsku sú zase využívané pri výrobe alkoholického nápoja zvaného rakija. Taktiež sa z nich vyrába spomínaný sirup. 

Ako sirup používať?

 
Používať ho môžete podobne ako iné sladidlá, napríklad biely cukor alebo med. V prvom rade ho využijete pri pečení sladkých pokrmov. Osladiť ním môžete múčniky, koláče i zákusky. Skvelý je tiež do studených aj horúcich nápojov, čiže kávy, čajov či ovocných alebo zeleninových smoothies kokteilov. Lyžičkou karobového sirupu môžete dochutiť jogurt, puding, cereálie či kašu. Rovnako ho môžete použiť ako chutnú polevu na palacinky alebo lievance.    

V čom je jedinečné toto netradičné sladidlo?

Účinky karobového sirupu boli údajne známe už starovekým Grékom či Egypťanom. Toto prírodné sladidlo je v prvom rade skvelým zdrojom bielkovín. Okrem toho je plný sacharidov. Telu vďaka tomu dodá dostatok energie. Zároveň však nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Sirup z karobu je taktiež nabitý ďalšími dôležitými látkami, a to vitamínmi A i D aj vitamínmi skupiny B. Okrem toho ukrýva množstvo minerálnych látok. Bohato zastúpený je v ňom najmä horčík a vápnik, no telu doplní aj železo alebo draslík.

Ponúka jemnú a sladkú chuť. Jeho vôňa pripomína elegantnú a zmyselnú vôňu ďatlí. Karobový sirup slúži ako prírodné sladidlo, je bohatým zdrojom bielkovín a vzácnych minerálov. Je prírodným zdrojom aminokyselín a vlákniny. Pôsobí antialergicky, antibakteriálne, antioxidačne, antivírusovo a antisepticky. Vhodný ako sladidlo pri pečení do koláčov a dezertov. príjemne ochutí teplé a studené nápoje, jogurty, pudingy, zmrzlinu. Hodí sa aj na lievance či palacinky. Skvelá náhrada medu a cukru.

Výhody karobového sirupu:

- podporuje tráviaci a imunitný systém

- znižuje hladinu cholesterolu v krvi

- vysoký obsah vápnika

- zmierňuje kašeľ  a nepríjemnú bolesť v krku

- je prostriedkom na získavanie energie

- účinne chráni organizmus pred civilizačnými chorobami

- vhodný pre tehotné ženy

 Zloženie: karob a voda

Objem: 250ml

Dodatočné parametre

Kategória: Prírodné sladidlo
Hmotnosť: 0.25 kg